Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Участь директора Черкаського обласного відділення Фонду у семінарі на тему «Застосування змін у законодавстві про працю 2022 року в роботі бухгалтерськими та кадровими службами роботодавців»
Опубліковано 29 серпня 2022 року о 15:00

Черкаським обласним відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю в особі директора Ольги ХОМЕНКО спільно із Черкаською торгово–промисловою палатою 25 серпня 2022 року в режимі он-лайн проведено семінар – інформування представників суб’єктів господарювання щодо змін у законодавстві про працю, зокрема осіб з інвалідністю, організації їх реабілітації, інших питань в умовах воєнного стану.


Динамічна зміна законодавства вимагає від суб’єктів господарювання, які використовують найману працю, постійної уваги до них та відповідної реакції при здійсненні фінансово – господарської діяльності. У таких умовах відділення Фонду завжди знаходить шляхи контактування із ними та надання їм всебічної інформації для забезпечення законності при використанні найманої праці осіб з інвалідністю.

Учасникам семінару надані роз’яснення змін до деяких законів України щодо забезпечення допоміжними засобами реабілітації осіб, постраждалих внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України, у тому числі ст., ст. 36, 41 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», ст. 4 Закону України «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні».

31 березня 2022 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 30.03.2022 № 390, яка передбачає, що МСЕК або ЛКК під час чергового огляду особи з інвалідністю чи дитини з інвалідністю за зверненням реабілітаційної установи або у порядку нагляду за виконанням індивідуальної програми переглядає реабілітаційні заходи, передбачені індивідуальною програмою, та за результатами їх перегляду коригує індивідуальну програму або складає нову індивідуальну програму.

Крім того, уточнено, що повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування.

При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

У разі коли в індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю встановлений строк повторного огляду, що припав на період дії воєнного стану на території України, та в особи з інвалідністю відсутня можливість пройти медико-соціальну експертну комісію, а в дитини з інвалідністю - лікарсько-консультативну комісію закладу охорони здоров'я, їх індивідуальна програма реабілітації продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд і не отримано відповідну індивідуальну програму реабілітації.

Тобто, суб’єкти господарювання, які використовують найману працю осіб з інвалідністю, у якої строк переогляду припав на період воєнного стану можуть у повному обсязі у 2022 році застосовувати всі пільгові і компенсаційні норми щодо працюючих осіб з інвалідністю.

07 липня поточного року набрав чинності наказ Міністерства економіки України від 12.04.2022 № 827-22 «Про затвердження форми звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» та Порядку її подання», яким змінено форму, зміст та порядок подання Форми звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії). Учасникам семінару доведено, що Форма № 3-ПН заповнюється та подається роботодавцем до філії міжрегіонального/регіонального центру зайнятості (або до міського, районного, міськрайонного центру зайнятості - до дати припинення їхньої діяльності) незалежно від місцезнаходження роботодавця з дня виникнення в нього потреби в підборі працівників та/або з дати відкриття вакансії, але не пізніше ніж через три робочі дні з дати відкриття вакансії.

У семінарі взяли участь ТОВ «Світ ласощів», ТДВ «Хлистунівський залізобетонний кар’єр», ТОВ «Монастирищенський котельний завод «Енергетик», ПП «Фотоніка – Плюс» та інші, всього 17 суб’єктів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux