Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
У Запоріжжі презентували друковану версію «Довідника безбар’єрності» з елементами шрифта Брайля
Опубліковано 26 травня 2023 року о 09:00

В травні 2023 року в Запоріжжі презентували друковану версію «Довідника безбар’єрності» з елементами шрифта Брайля, що є гідом з толерантної взаємодії, створений за ініціативи першої леді України Олени Зеленської та «Альбом безбар’єрності» - ілюстрований посібник з рекомендаціями та конкретними прикладами, як зробити середовище комфортним та доступним для всіх верств населення.

Презентація відбулася в рамках конференції «Безбар’єрна Україна», яку організувала депутатка Запорізької міської ради, голова постійної комісії з питань освіти, науки, культури, молоді, спорту та туризму Інна Пенчук. Захід відбувся за участі керівниці апарату обласної державної адміністрації Зінаїди Бойко, депутаток Запорізької міської ради та обласної ради, представників Запорізького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, профільних департаментів обласної державної адміністрації, громадських організацій осіб з інвалідністю.

Учасники конференції обговорили важливі аспекти доступності, створення міського середовища доступного для маломобільних груп населення, визначили рівні відповідальності в реалізації політики безбар’єрності між громадськістю та місцевими органами влади.

«Довідник безбар’єрності» стане в пригоді громадським активістам, вчителям, лікарям, соціальним працівникам та службовцям місцевого самоврядування, які мають стосунок до безбар’єрності.

Структура Довідника включає в себе чотири розділи: “Складові безбар’єрності”, “Правила мови”, “Словник” та “Безбар’єрний календар”. Розділ “Складові безбар’єрності” розкриває такі поняття як бар’єри, стереотипи, інклюзія, залучення, недискримінація, толерантність, прийняття, доступність, гендерна рівність, універсальний дизайн тощо. У розділі “Правила мови” пояснення безбар’єрної мови – мови, у якій відсутні слова, фрази, що демонструють упереджене, стереотипне або дискримінаційне ставлення до людини. Розділ “Словник” містить поняття, які некоректно вживати стосовно різних людей, та пропонуються варіанти, як говорити правильно. Розділ “Безбар’єрний календар” розповідає про важливі дати, визначні й пам’ятні дні та пояснює, як їх відзначати та коли привітання є недоречними.

Крім паперового варіанту довідника, який передали місцевій бібліотеці з інклюзивним спрямуванням, розробники створили аудіо супровід книги. Також є сайт, адаптований для людей з особливими потребами.

Як зазначила організаторка конференції Інна ПЕНЧУК: «Головна мета сьогоднішньої презентації Довідника полягає у приверненні уваги до бар‘єрів, з якими часто стикаються люди. Головне – це сприйняття відмінностей інших кожним з нас. Певні етичні норми, що подаються в довіднику, покликані вивести на більш високий рівень толерантності ставлення суспільства. Це допоможе закласти підвалини на шляху до побудови безбар’єрного простору».

Під час заходу очільниками міста та ОДА підписано декларацію про підтримку Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

Попри воєнний стан в Україні та складну ситуацію в регіоні вже сьогодні обговорюється відновлення країни та міста з дотриманням філософії безбар’єрності та розбудови суспільства, в якому людина та її інтереси стають в центрі уваги громадських та політичних процесів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux