Меню
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
Зайнятість осіб з інвалідністю на Вінниччині: брифінг керівника Вінницького обласного відділення Фонду Сергія Полонського
Опубліковано 26 квітня 2024 року о 15:15

19 квітня в офіційному медіацентрі Вінницької ОВА відбувся брифінг керівника Вінницького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Сергія Полонського.

Під час брифінгу йшлося про поточний стан у сфері зайнятості осіб з інвалідністю на Вінниччині та про державні механізми стимулювання найму праці цієї категорії громадян серед роботодавців.

«Це дуже важливе питання, оскільки, якщо особа з інвалідністю працює – вона економічно захищена. А значить – соціально інтегрована в суспільство, має реальні права і свободи, передбачені Конституцією, в тому числі – право на працю», - вважає Сергій Полонський.

Українським законодавством передбачені квоти для працедавців щодо створення робочих місць для осіб з інвалідністю. Якщо ці вимоги не виконуються, роботодавець зобов’язаний сплатити адміністративно-господарські санкції, що нараховуються в розмірі середньорічної зарплати на одне робоче місце, передбачене, але не створене, для особи з інвалідністю.


«На Вінниччині нараховується приблизно 98 тис. осіб з інвалідністю, з них можуть працювати 60%. Однак зайнятими за офіційними даними є лише близько 15,5 тисяч осіб. Тобто значна частина працездатного населення з інвалідністю не є працевлаштованою. Тому важливо стимулювати місцевий бізнес наймати цих людей»


Згідно зі статистикою, яку навів Сергій Полонський, всього по регіону налічується 4,2 тисяч роботодавців, які підпадають під дію нормативу щодо створення робочих місць для осіб з інвалідністю. З них у 2023 році державні квоти виконали 3,5 тисячі роботодавців. Трохи більше 700 підприємств нормативу не дотримались, тому отримали нарахування санкцій. Зокрема, за 2023 рік на спецрахунки держказначейства надійшло вже 3 млн 600 тис. грн. від працедавців, які порушили виконання нормативу.


Кошти у вигляді адміністративно-господарських санкцій, сплачених роботодавцями, витрачаються на заходи реабілітації осіб з інвалідністю. А саме – фінансування закладів, які проводять соціально-трудову, спортивну та професійну реабілітацію. У Вінницькій області такими установами є Центр професійної реабілітації «Поділля» і центр «Промінь».


«Які ж стимули працевлаштовувати обмежено придатних осіб пропонує держава? Це і фінансова допомога, і цільові позики, і дотації на створення та переоснащення робочих місць, і покриття витрат на оплату праці осіб з інвалідністю, і податкові пільги – законодавством передбачено ряд стимулюючих механізмів», - розповів керівник Вінницького обласного відділення Фонду.


Передбачено кошти і на покриття витрат на професійне навчання людей з інвалідністю. Зокрема, за рахунок коштів Фонду на даний момент фінансується здобуття вищої освіти для 120 осіб Вінничини.


Забезпечення осіб з інвалідністю роботою є вкрай важливим завданням і для держави, і для бізнесу, оскільки соціально-вразлива категорія населення отримує економічний захист та самореалізацію, підсумував Сергій Полонський.


Переглянути брифінг можна за посиланням: https://youtu.be/


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux